> Beeldende kunst & auteurschap

> beeldende kunsten
> recente kunstpublicaties
> autobiografie en roman

beeldende kunsten
Ruud Lapré was en is betrokken bij diverse kunstprojecten. Hij publiceert regelmatig over hedendaagse beeldende kunstenaars. Zo schreef hij onder meer over de beeldhouwers Jan Verschoor, Joris Verdonkschot, Willem Lenssinck, Emile Cornelis, Hetty Heyster, Kim Boulukos, Ati Emmerik, Kees Verkade en Fons Bemelmans. Verder over de schilders Chris Berens, Qiangli Liang, Marion van Nieuwpoort, Peter Sinnige, Robert Vorstman, Kees Verwey en Poen de Wijs. En over de dubbeltalenten (zowel tweedimensionaal als driedimensionaal werkend) Gerti Bierenbroodspot, Evert van Hemert, Erik Kierkels, Vincent Icke en Leo Wesel.

recente kunstpublicaties
Samen met Marga Lapré publiceerde Ruud Lapré in september 2020 25 Jaar plezier in kunst. Over kunst, kunstbeleving en collectiebeheer. Het boek geeft een intieme, persoonlijke inkijk in het plezier dat Ruud en Marga Lapré hebben in het verzamelen van kunst. In het boek is essayistisch beschreven hoe de collectie tot stand is gekomen en welke visie en gedachtewereld er achter de collectie schuilt. In het volgende filmpje vertelt het echtpaar meer over de totstandkoming van de uitgave. Het boek is verschenen bij 99 Uitgevers/Publishers (144 pag., ISBN 978-90-78670-66-7, € 22,50).

Klik hier om 25 Jaar plezier in kunst te bestellen.

Naar aanleiding van de expositie van Margot Homan in Slot Zeist (van 9 oktober t/m 30 december 2016) verscheen het boek L'Immagine del Cuore. Beeld van het hart. Mythe, waarheid en de emotie van de geest, geschreven door Ruud Lapré. Het boek bevat prachtige foto's van Homans in brons en marmer uitgevoerde monumentale sculpturen (uitgave Bekking & Blitz, 96 pag., ISBN 9789061095149, € 14,99). In het blog over Margot Homan leest u meer over deze uitgave.

In mei 2014 verscheen De ‘circle of life’ van Poen de Wijs – Een kunstenaarsleven in schilderthema’s, geschreven door Ruud Lapré. Het boek geeft een intieme kijk in het leven van circle-of-lifePoen de Wijs, een leven dat geheel aan kunst gewijd is. De uitgave geeft een overzicht van het werk van de Haagse fijnschilder en de ontwikkeling daarin in de loop van de tijd. De vele afbeeldingen worden toegelicht door het persoonlijke verhaal van de kunstenaar. Het boek is uitgegeven door Galerie De Twee Pauwen in Den Haag (88 pag., ISBN 978-90-94-6228-455-5, € 20,-).

In april 2013 publiceerde Ruud Lapré een monografie van de schilder, beeldhouwer en multitalent Gerti Bierenbroodspot: Tijdreiziger – Een briefwisseling met Gerti Bierenbroodspot. Het boek, in de vorm van een briefwisseling met de kunstenaar, verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Time out of mind’ in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen en bevat afbeeldingen van schilderijen en sculpturen uit die expositie. Het boek was ook verkrijgbaar bij het Rijksmuseum van Oudheden bij gelegenheid van de drukbezochte tentoonstelling ‘Petra – Wonder in de woestijn’.

Bierenbroodspot vertelt in haar brieven openhartig over haar inspiratiebronnen, haar vele boeiende reizen en over de achtergronden van haar kunst. Het boek is uitgegeven door Stichting Collectiebeheer Lapré (64 pag., ISBN 978-90-9027512-3, € 10,-).

Klik hier om Tijdreiziger te bestellen.

Download hier een overzicht met alle kunstpublicaties door Ruud Lapré.

covers-lapre-van-waar-waar-heen-terra-incognita

autobiografie en roman
Bij 99 Uitgevers/Publishers verscheen begin 2022 de autobiografie van Ruud Lapré onder de titel Van waar waar heen – Di mana ke mana. Indo-immigrant op integratietoer. Met een wijde blik en een gevoelig oog voor kleine, persoonlijke details kijkt Ruud Lapré terug op zijn leven en dat van zijn ouders en voorouders. Hij neemt ons mee op een tocht die teruggaat tot de zeventiende eeuw, naar de VOC-tijd. Veel van de levensverhalen van zijn (voor)ouders zijn sterk gekleurd door de geschiedenis van Nederlands-Indië, zijn land van herkomst – waar hij in totaal tien jaar van zijn leven doorbracht. Behalve een intieme familiekroniek is het boek ook een boeiende reflectie op het fenomeen (im)migratie – toen én nu.

Klik hier om Van waar waar heen te bestellen (192 pag., ISBN 978-90-78670-71-1, € 19,50).

In 2011 verscheen Ruud Lapré’s debuutroman Terra incognita. Indische schetsen van vader tot zoon. In het boek vertelt Lapré een dubbel verhaal op de grens van memoires en literatuur. Als zijn zoon tengevolge van een auto-ongeluk in coma ligt, vertelt hij deze zijn levensgeschiedenis, om de tijd te doden en zijn zoon tot leven te wekken. In zijn verhaal zit ook het verhaal van zijn eigen vader verweven, dat deze hem in de vorm van spaarzame brieven toevertrouwde. Vele thema’s komen aan bod: de familie die twee eeuwen in Nederlands-Indië heeft gewoond en gewerkt, Lapré’s relatie met zijn eigen vader, de echtscheiding van zijn eerste echtgenote en de worsteling met een beslissing over leven en dood. Terra incognita mag zich verheugen op een dankbaar lezerspubliek. Nog steeds leidt het tot diverse uitnodigingen voor bijdragen aan herdenkingsbijeenkomsten en vele boekpresentaties.